Zoek

Zeeuwse Week van de Veiligheid dag 5: Mathias

Op dag vijf van de Zeeuwse Week van de Veiligheid vertelt Mathias (21) je meer over zijn taken als Junior Safety Specialist bij Zeeland Refinery.

“Ik werk sinds februari als Junior Safety Specialist op ZR. Daarvoor heb ik hier stage gelopen en onderzoek gedaan naar de risico’s en effecten van klimaatverandering op de raffinaderij. Tijdens mijn stage had ik meteen een goede indruk van ZR. Ik werd goed opgevangen en kreeg veel ruimte om nieuwe dingen te leren en op bijzondere plekken te kijken, en andere dingen buitenom de stage-opdracht te ondernemen. Veiligheidsrondjes lopen met collega’s bijvoorbeeld. Ik kreeg steeds meer eigen taken en verantwoordelijkheden en de ruimte om volwaardig mee te draaien, onder begeleiding van de collega’s uiteraard.”

“Als Junior Safety Specialist zet je je in om veiligheid altijd de grootste prioriteit te laten zijn van iedereen. Dat doen wij onder andere door nauw samen te werken met verschillende afdelingen. Bij bijzondere werkzaamheden overleggen we vaak vooraf, zodat iedereen hetzelfde beeld heeft van wat we gaan doen, hoe we het gaan doen en hoe we het veilig kunnen doen. Als Junior Safety Specialist probeer ik dagelijks de fabriek in te gaan en bij werkzaamheden langs te gaan. Niet om met een vingertje te wijzen naar dingen die niet goed gaan, maar juist om in contact te zijn met medewerkers en te kijken waar we nog kunnen verbeteren. Met veiligheid ben je nooit klaar, het kan altijd beter.”

“Wat me bevalt aan ZR is dat het een informele organisatie is. Het beeld wat mensen normaal van een groot bedrijf hebben, is dat er een grote afstand is tussen het management en de werkvloer. Dat is niet de sfeer die we hier op ZR hebben. Je wordt serieus genomen als je iets ter sprake brengt, er wordt naar je geluisterd. Ik heb zelf geen achtergrond in de procestechniek en moet daarom tijdens overleggen wel eens doorvragen om dingen beter te begrijpen. Niemand kijkt er hier raar van op als je dingen nog moet leren, of vragen stelt over onderwerpen die voor hun dagelijkse kost zijn.”

De Zeeuwse Week van de Veiligheid is een initiatief van Zeeland Veilig. Benieuwd naar de activiteiten? Lees er meer over op https://www.zeelandveilig.nl/veiligheidsweek