Zoek

Zeeuwse Week van de Veiligheid dag 5: Ard

Het is alweer de laatste dag van de Zeeuwse week van de Veiligheid en vandaag is het de beurt aan onze collega Ard om wat te laten zien van zijn werk als Inspector bij de Fire Department van Zeeland Refinery.

Ard: ”Voor mij is veiligheid mijn core business. Mensen denken bij mijn functie eerste instantie aan die grote rode brandweerwagen en hebben geen idee hoe breed het takenpakket van een Inspector bij de Fire Department is. Denk aan het onderhoud en de uitgifte van PBM’s zoals ademlucht en gasdetectors, het verzorgen van trainingen en voor aanvang van werkzaamheden werkvergunningen opstellen en beoordelen. De gemene deler in alles in veiligheid. Hiervoor werkte ik twaalf jaar bij de ambulancedienst, daar werd ik pas opgeroepen als een incident had plaatsgevonden. Bij ZR werk ik nu grotendeels aan de proactieve en preventieve kant. Dat preventieve geeft mij heel veel voldoening, omdat ik weet dat ik in mijn functie veel leed kan voorkomen. Ik ben eigenlijk hele dagen bezig om niet ingezet te hoeven worden.”

Ogenschijnlijk kleine dingen

“Veiligheid heeft altijd wel in mijn DNA gezeten. Jaren geleden heb ik zelf, bij een ander bedrijf, een bedrijfsongeval gehad, wat voor mij voor eens en voor altijd het belang heeft aangetoond van het juiste gebruik van werkkleding en beschermingsmiddelen. Ik let erop dat ik zelf het goede voorbeeld geef door te zorgen dat mijn werkkleding altijd op orde is en mijn PBM’s ook. Het zit soms in ogenschijnlijk kleine dingen – een rits helemaal dicht, mouwen niet opgestroopt. Kleine simpele beslissingen kunnen een groot verschil maken in hoe je ’s avonds weer naar huis gaat.”

De Zeeuwse Week van de Veiligheid is een initiatief van Zeeland Veilig. Benieuwd naar de activiteiten? Lees er meer over op https://www.zeelandveilig.nl/veiligheidsweek