Zoek

Zeeuwse Week van de Veiligheid dag 1: Serge

Op dag één van de Zeeuwse Week van de Veiligheid stellen we je graag voor aan Serge, Inspection Engineer bij Zeeland Refinery. In die functie houdt hij zich bezig met de inspectie van leidingsystemen en opslagtanks.

Serge: “De leidingsystemen kun je zien als de aders van de fabriek. Hiermee vindt de aan-en afvoer van alle productstromen plaats, denk aan ruwe olie en de halffabrikaten die daarvan gemaakt worden, zoals diesel en kerosine. Als Inspection Engineers borgen we de integriteit van die systemen, dat doe ik onder andere op basis van ons inspectieprogramma. Met dit inspectieprogramma bepalen we de staat van de leidingen en opslagtanks en dragen we eraan bij dat de systemen operationeel zijn en alle product binnen de fabriek en leidingen blijft. Ook wanneer er nieuwe projecten gestart worden, toetsen wij de plannen aan de wetgeving en normen voor wat betreft drukhoudende apparatuur.”

Veiligheidsdenken

“Het veiligheidsniveau is hoog op ZR. We zijn ons constant bewust van veiligheid, dat merk je. Dit begint al tijdens ieder werkoverleg, er is in ieder overleg aandacht voor veiligheid. Hierdoor stap je ook sneller naar iemand toe om hem er bijvoorbeeld eraan te herinneren dat hij zijn handschoenen niet vergeet. Even snel iets doen of denken ‘we doen het altijd zo’, dat zijn de grootste risicomomenten. Het is altijd belangrijk om even je tijd te nemen om de risico’s te bepalen, dat gaat zowel op het werk als privé op. Als ik thuis aan het klussen bent let ik er ook op dat ik veilig werk en PBM’s gebruik. Je veiligheidsdenken neem je mee naar huis. En dat komt ook zeker doordat ik in deze industrie werk.”

De Zeeuwse Week van de Veiligheid is een initiatief van Zeeland Veilig. Benieuwd naar de activiteiten? Lees er meer over op https://www.zeelandveilig.nl/veiligheidsweek