Zoek
ZR-hackathon-editie-2018-groot-succes-ZR

ZR Hackathon editie 2018 groot succes

Vrijdagochtend vroeg in de Lasloods in Vlissingen… Op elke tafel staat wel een leeg blikje energiedrank, of een stapel lege koffiebekers. Een jongen gaapt achter zijn laptop. Anderen hangen buiten in de zitkussens of zetten de puntjes op de i van de oplossing die zij de afgelopen 24 uur hebben bedacht tijdens de ZR Hackathon.

Zo’n 180 studenten van de HZ en Scalda doen mee aan de ZR Hackathon: in 24 uur bedenken ze oplossingen voor ‘challenges’: praktijkopdrachten van raffinaderij Zeeland Refinery in Vlissingen-Oost. En dat betekent dus een hele nacht doorhalen.

Hoewel iedereen moe is, bruist het in de loods. ICT-studente Maaike Brouwer (22) uit Kapelle stuitert bijna. En dat komt niet van de energiedrank, vertelt ze. ,,Ik heb maar één cola op, en geen koffie of Red Bull. Als je daaraan begint, krijg je alleen maar een grotere dip. Je moet gewoon doorgaan.” De opdracht waaraan ze werkt geeft haar een kick. ,,Het is supertof! Het samenwerken met een team dat je niet kent, in 24 uur iets neerzetten dat levensvatbaar is. Daar krijg je echt een stoot adrenaline van.”

App
Maaike ontwikkelt met haar team een app die gebruikt kan worden tijdens calamiteiten in de raffinaderij. ,,We werken met augmented reality. Als er iets gebeurt, dan weten hulpdiensten en het bedrijf niet precies waar iedereen is op het terrein, maar met deze app kun je mensen traceren. En de medewerkers krijgen op hun telefoon een routebeschrijving hoe ze zo snel mogelijk naar een veilige plek kunnen gaan.”

Tanneguy Descazeaud, directeur van Zeeland Refinery, kijkt tevreden toe. ,,De hackathon zorgt voor creativiteit. De studenten kunnen denken zonder grenzen. Dat inspireert onze medewerkers. Ik heb er vertrouwen in dat we sommige oplossingen echt kunnen implementeren.”