Zoek

Zeeuwse Week van de Veiligheid dag 4: Ruud, Security & Facility Officer

Op dag vier van de Zeeuwse Week van de Veiligheid stellen we je graag voor aan Ruud. Ruud is al veertig jaar lang een onmisbare factor binnen de afdeling Security van Zeeland Refinery, de afgelopen acht jaar als Security & Facility Officer.

Ruud: “In de jaren vijftig en zestig was het kleine wachthuisje bij de poort nog wel eens de plek waar je heen werd verhuisd wanneer je werd afgekeurd voor het werkproces, om de slagboom te openen en dicht te doen. Anno 2021 is dit ondenkbaar. Security is een volwaardig vakgebied dat een grote professionalisering heeft doorgemaakt. Gedegen opleiding, goede procedures en vaardigheden, dragen er mede aan bij dat onze werknemers veilig aan het werk kunnen én weer veilig naar huis gaan.”

Veertig jaar geleden
“Zelf was ik kok in een gerenommeerd restaurant aan de Boulevard in Vlissingen toen ik veertig jaar geleden kennismaakte met het vak Security. Ik werd aangesproken door iemand die zei “ik heb een baan in de aanbieding, als beveiliger”. Dit wees ik af om dat ik hier geen kaas van had gegeten. Na enige tijd aandringen ging ik toch op sollicitatiegesprek. Ik vertelde aan de toenmalige leiding dat ik er geen verstand van had. Aan het einde van de sollicitatieronde kreeg ik bericht dat ik was aangenomen.”

Boerenverstand
Stomverbaasd vroeg ik naar de reden. Ik had op een heleboel vragen geen goed antwoord, dacht ik zelf. “Wij zoeken mensen met ‘GBV’, gezond boerenverstand,” was toen het antwoord, “mensen die we wat kunnen leren, die hun ideeën en kennis pragmatisch in de praktijk hanteren.” Die kwam binnen. Deze stelling hanteer ik op de dag van vandaag nog steeds, net zoals ‘laat eerst de mens spreken en dan pas het uniform’ en ‘behandel de mensen zoals jezelf behandeld wilt worden’.

Sterk team
“We hebben op ZR een sterk team. Onze guards hebben buitenom de beveiligingstaken een groot aantal andere verantwoordelijkheden zoals ons toegangssysteem, contractorportal, bedrijfsbrandweer, surveillance en het wagenpark. EHBO, beheer van de medische dienst, noem het maar op. In cv’s geloof ik zelf niet. Ik moet iemand in de ogen kunnen kijken tijdens een gesprek. Als je adequaat kunt reageren op een vraag, uit jezelf al veel vertelt, dan ben ik happy. Mijn laatste stelling: als je kunt lezen, kun je ook alles leren, indien de motivatie aanwezig is. En dat laatste hebben we bij het Securityteam op ZR. Ik ben trots dat ik leiding mag geven aan een gebalanceerd, integer en loyaal team waarvan de neuzen allemaal dezelfde kant op staan: niet lullen, maar poetsen.”

De Zeeuwse Week van de Veiligheid is een initiatief van Zeeland Veilig. Benieuwd naar de activiteiten? Lees er meer over op https://www.zeelandveilig.nl/veiligheidsweek