Zoek

Zeeuwse Week van de Veiligheid dag 3: Dennis

Op dag drie van de Zeeuwse Week van de Veiligheid vertelt Dennis je meer over zijn taken als Safety Specialist bij Zeeland Refinery.

Dennis: “Als Safety Specialist toets je de werkzaamheden die op het raffinaderijterrein plaatsvinden aan de Arbowet, om blootstelling aan gevaren te voorkomen. Denk aan fysieke gevaren of chemische stoffen. Mijn werk bestaat uit observatierondes lopen om te corrigeren of complimenteren. Daarnaast maak ik veiligheidsrondes samen met andere partijen of verkennende rondes op plaatsen waar werkzaamheden uitgevoerd gaan worden. Ook maak ik risicoanalyses voor niet alledaagse werkzaamheden. Ik ben dus elke dag te vinden op het fabrieksterrein. Een ander deel van mijn werk is de administratieve kant. Verslaglegging, voorbereiding, risico-inventarisaties en beheersmaatregelen adviseren. Ook het instrueren van nieuwe collega’s maakt deel uit van mijn werkweek. De rode draad is altijd het inschatten van risico’s en gevaren.”

De absolute basis

“Begin dit jaar heb ik na 15 jaar als proces- en paneloperator de switch gemaakt naar Safety Specialist. In die vijftien jaar heb ik mij naast mijn operationele werk veel verdiept in procesveiligheid en persoonlijke veiligheid. Hierdoor ben ik goed bekend met ik de gang van zaken in de fabriek en het werkproces, en de stoffen waarmee gewerkt wordt. Als operator ken je de fabriek van binnen en van buiten. De risico’s en het beheersen ervan is cruciaal onderdeel van de opleiding van operators, daardoor ligt veiligheid aan de absolute basis van werken op deze raffinaderij.”

De Zeeuwse Week van de Veiligheid is een initiatief van Zeeland Veilig. Benieuwd naar de activiteiten? Lees er meer over op https://www.zeelandveilig.nl/veiligheidsweek