Zoek

Zeeuwse Week van de Veiligheid dag 2: Majid

Op dag twee van de Zeeuwse Week van de Veiligheid vertelt Majid je kort meer over wat hij zoal doet op een werkdag als Guard bij Zeeland Refinery, en welke rol veiligheid hierin speelt.

Majid: “Wanneer mensen denken aan wat Guards doen, zien ze vaak eerst de slagboom voor zich, maar ons takenpakket is veel groter dan een slagboom open en dicht doen. Kort samengevat doen we ons best om ervoor te zorgen dat het raffinaderijterrein voor alle aanwezigen zo veilig mogelijk is én blijft. Onder onze standaard werkzaamheden vallen bijvoorbeeld toegangscontrole op identiteitsbewijzen en benodigde documenten, maar ook checken of iemand de benodigde veiligheidsinstructies wel heeft gevolgd. Gebouw,- terrein en omgevings-surveillance horen hier zeker ook bij. Hiernaast hebben we een aantal specifieke, soms meer servicegerichte taken, van wagenpark- en fietsenbeheer tot alles wat met verkeer op de site te maken heeft. We hebben zowel een preventieve rol, als een functie als centralist in het geval van incidenten.

Goede waarneming

“Opleidingen zijn heel belangrijk, zo niet onmisbaar, voor deze functie. Denk aan beveiliger, VCA, havenbeveiliging, vrachtwagen rijbewijs, de brandweeropleiding MBI, Port Facility Security Officer, enzovoort. Je dient volwaardig EHBO’er te zijn én we maken deel uit van de fire crew. Er is dus een flink studiepakket waar je mee aan de slag moet, en er wordt ook veel geoefend. Er wordt een hoop van je verwacht. Daarnaast is het voor dit werk belangrijk dat je jezelf in anderen kunt verplaatsen. Je wilt eerst jezelf laten spreken en dan pas je uniform. Hoe je dat doet, is in iedere situatie anders en daar komt een deel voorgevoel, een deel mensenkennis en een deel doorvragen bij kijken. Iedere situatie vraagt om goede waarneming en een andere aanpak.”

De Zeeuwse Week van de Veiligheid is een initiatief van Zeeland Veilig. Benieuwd naar de activiteiten? Lees er meer over op https://www.zeelandveilig.nl/veiligheidsweek