Zoek
Zeeland-solar-officeel-aan-raffinaderij-gekoppeld-tijdens-feestelijke-ceremonie

Zeeland Solar officieel aan raffinaderij gekoppeld tijdens feestelijke ceremonie

Zeeland Refinery koppelde op donderdag 8 november symbolisch haar naastgelegen zonnepark Zeeland Solar aan de raffinaderij. Een bijzondere gebeurtenis – de raffinaderij gebruikt nu groene stroom om producten te produceren.

De olieraffinaderij in Vlissingen-Oost verwacht dat de vraag naar fossiele producten de komende tientallen jaren aan zal houden. “We staan echter middenin de transitie naar een lagere CO2-voetafdruk en daarin is een project als Zeeland Solar een volgende stap,” aldus directeur Nathalie de Muynck. Door verschillende energieprojecten is Zeeland Refinery al de op één na energie-efficiëntste raffinaderij van Europa.

Na de recente opening van zonnepark Scaldia in Vlissingen-Oost is Zeeland Solar met bijna 30.000 zonnepanelen misschien niet langer het grootste van Zeeland, maar het levert de raffinaderij op een zonnige dag ongeveer 23% van de stroomconsumptie. Zeeland Solar heeft een piekvermogen van 11 MW. De opbrengst van het zonnepark is voor eenieder in real time te volgen op de ZR Live app,

Voor de ontwikkeling van het park heeft Zeeland Refinery een partner gevonden in TOTAL Solar. Geen verrassende keuze, omdat mede-aandeelhouder TOTAL inmiddels ruim veertig jaar ervaring heeft met het ontwikkelen van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Met de aanleg van zonneparken waarmee raffinaderijen kunnen voorzien in een deel van hun eigen stroomverbruik, investeert het Franse bedrijf doorlopend in duurzaamheid.