Zoek
Niek, Process Engineer

“We horen bij de meest energie-efficiënte raffinaderijen ter wereld en we willen de beste zijn. Daar zet ik me dus ook enorm voor in.”

Je hebt Chemical Engineering gestudeerd. Hoe ben je vanuit die opleiding in de petrochemische industrie terechtgekomen?

“Het is bij mij eigenlijk andersom gegaan. Ik wist dat ik dit werk wilde doen en heb daar een studie bij gezocht. In 4 VWO vond ik scheikunde heel interessant en ik was ook onder de indruk van de schaal van de olie-industrie. Daar wilde ik aan de slag. Ik heb vervolgens een studie uitgezocht in de juiste richting. Ik heb tijdens mijn studie stage gelopen bij Zeeland Refinery en inmiddels werk ik hier als Process Engineer.”

Even terug. Hoe was die stage?

“Studeren is af en toe supertheoretisch en hier kreeg ik een project waarbij ik mijn bevindingen die uit een onderzoek naar voren kwamen direct ook in de praktijk mocht toetsen met een door mij opgezet testprotocol. Ik gaf een presentatie over mijn onderzoek en daarbij kwamen de collega’s niet alleen kijken; ze stelden ook echt kritische vragen. Dat gaf een goed gevoel om tijdens je stage al zo serieus genomen te worden.”

Ging je daarna direct aan de slag als Process Engineer?

“Toen ik aangaf dat ik graag bij Zeeland Refinery wilde blijven werken, is er in eerste instantie een functie voor me gecreëerd. Als je inzet toont, willen ze hier ook wel goed hun best doen om je te behouden. Ik ging aan de slag op projecten. Overal ondersteuning bieden bij engineers die tijd te kort kwamen. Zo heb ik de hele raffinaderij leren kennen. Heel afwisselend én leerzaam. Inmiddels ben ik Process Engineer van de hydrocracker. Als ik zie hoe daar iets anders of beter kan, dan is dat hoe we het gaan doen. Ik vind het mooi om mijn theoretische kennis met het operationele van een fabriek te combineren om daar vervolgens zo veel mogelijk uit te halen. We horen bij de meest energie-efficiënte raffinaderijen ter wereld en we willen de beste zijn. Daar zet ik me dus ook enorm voor in.”

Heb je uitdagend werk?

“Ja, in alle opzichten. Vanaf dag één ben je hier eindverantwoordelijk voor jouw werk. Als er problemen zijn, ga jij dat oplossen. En eigenlijk is dat wel hoe de hele werkmentaliteit is: veel eigen verantwoordelijkheid. Een deel van mijn werk bestaat uit het nalopen van het proces – dat ligt vast. Verder ben ik heel erg vrij in het invullen van mijn werk. Wanneer ik even de tijd heb, denk ik eigenlijk constant na over hoe we de processen nóg meer kunnen optimaliseren. Als er geen problemen zijn, dan ga je ze opsporen. Dat werk zet ik zelf op en werk ik zelf uit. Komt daar iets uit waardoor we efficiënter kunnen werken, dan bespreek ik het met collega’s en leidinggevenden. Dat is ook mooi van werken hier. Het is niet hiërarchisch. Efficiëntie en duurzaamheid zijn belangrijk. Er wordt naar iedereen geluisterd die goede ideeën heeft.”

Wat brengt al die inzet je?

“Als je je inzet en presteert, dan wordt dat beloond. Ik ben gestart in een team met veel jonge mensen. Die zijn allemaal doorgegroeid naar andere mooie functies en dat kan hier heel hard gaan. Zelf ga ik binnenkort ook aan iets nieuws beginnen. Ik krijg een leidinggevende functie bij een andere afdeling. Ik heb al wel veel en fijn samengewerkt met collega’s, maar leiding geven is voor mij weer iets compleet nieuws. Daar word ik goed in begeleid en ik ga managementcursussen volgen. Of je je hier nu op het technische focust en daarin blijft specialiseren of je gaat meer de sociale kant van je werk opzoeken zoals ik nu doe, je bent hier eigenlijk nooit uitgeleerd. Er ligt altijd wel een nieuwe uitdaging om de hoek.”