Zoek

"Elke dag kan weer anders zijn, elke dag kan je wat nieuws doen."

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

“Het ligt eraan waar je zit. Het is heel afwisselend en dat is ook wel de charme van Offsites, de afdeling waar ik werk. Op de zeesteiger bij Borssele kan een gemiddelde dag inhouden dat je tegen een schip aankijkt dat aan het laden of lossen is. Je doet twee controle-rondes, gaat af en toe aan boord voor de safety checkup. Bargeloading is weer heel anders. Soms is het steiger op, steiger af en ben je de hele dag aan het lopen. Op het tankenpark is eigenlijk nooit een dag hetzelfde. Het is niet moeilijk, gewoon heel veel en heel divers.”

Wat vind jij het leukst aan het werken op Offsites?

“Elke dag kan weer anders zijn, elke dag kan je wat nieuws doen. Bijvoorbeeld, toen de kraker down was moesten wij, de buitenoperators en de control room operator die ons aanstuurt, een aparte opleiding doen om de gasolie in te zetten. Daarbij moesten we afsluiters bedienen op plaatsen waar je bijna niet komt. Dat had ik nog nooit gedaan en ik vond dat erg leuk.”

Wat leer jij van collega’s die lang in het vak zitten?

“Heel veel. Ze hebben natuurlijk heel veel ervaring. Als er een probleem is, hebben zij dat vaak al een keer meegemaakt. Dan hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden en kun je het snel oplossen. Ik zit hier misschien wel drieënhalf jaar, maar weet verre van alles.”

Wanneer ga jij met een goed gevoel naar huis aan het einde van een dienst?

“Dat verschilt. Als je iets begint, wil je het ook graag afmaken, maar dat kan niet altijd. Dat weet je als je in de ploegendienst loopt. Als ik ergens mee bezig ben, zoals een installatiedeel opleveren voor maintenance, bestaat de kans bestaat dat ik halverwege afgelost word en het niet af kan maken. Dat gebeurt gewoon. Dat laat ik dan toch gewoon los en denk ik heb mijn best gedaan, collega’s nemen het over, ik ga naar huis. Ik weet dat het in goede handen is. In de ploeg is het gezellig, daar tref ik het wel mee. Het is een hecht team, een goed team. Je kan op iedereen rekenen. Als er een keer een probleem is, laat iedereen, als het kan, alles vallen om te helpen. Dat vind ik belangrijk voor een team. Als het er op aankomt, helpt iedereen mee en lossen we het met zijn allen op.”

Reportage Onze Haven: volg operator Offsites Rick tijdens zijn controleronde