Zoek
Coen, Operator

“Iedereen begroet elkaar hier. Dat gevoel van ‘we doen het samen’ spreekt me zeer aan.”

Kende je Zeeland Refinery al voor je er kwam werken?

“Ik was ladingcontroleur voor de scheepvaart en kwam zo op heel veel verschillende plekken en dus ook bij Zeeland Refinery. Ik werkte alleen in een ploeg en wilde graag wat anders – meer in een team werken. Ik kende al een paar mensen die hier werkten en had door hun verhalen een positieve indruk van Zeeland Refinery. Als ik hier kwam, viel het me altijd op hoe persoonlijk en vriendelijk de sfeer was. Dat zag ik echt nergens anders.
Ik ben een opleiding VAPRO B gaan volgen – die heb je nodig om als Proces Operator aan de slag te gaan – en toen ik daar een jaar mee bezig was en ze bij Zeeland Refinery zagen ‘die is er serieus mee bezig’ kon ik hier aan de slag.”

Wat doe je als Procesoperator?

“Onze hoofdtaak is het controleren van de fabriek. Je bent als Procesoperator een onmisbare factor binnen de fabriek om storingen of problemen waar te nemen. Alle installaties worden natuurlijk ook met apparatuur gemonitord, maar een Procesoperator ziet een lekkage eerder dan iemand achter een controlepaneel. We werken in een omgeving waar je het risico zo klein mogelijk wilt houden, dus dat is van vitaal belang. Het wordt aangemoedigd dat je voor jezelf denkt en als je een gevaarlijke situatie ziet, dan moet je daar naar durven handelen.
Het werk houdt trouwens nog meer in dan problemen opsporen. We houden ook toezicht op werkzaamheden en we nemen product samples voor analyse. Als Zeeland Refinery leveren we bijzonder hoogwaardige producten aan onze afnemers. Het is voor ons de uitdaging om zo dicht mogelijk op hun specificaties te zitten. We hebben wat dat betreft een supergoede track record.”

Jij ging van in je eentje werken naar een team van twaalf man binnen een behoorlijk andere branche. Was het een flinke overgang?

“Ja en nee. Alles was nieuw voor me en die installatie is groot. Dat was best overweldigend. Maar hoe vaker je de rondes loopt, hoe meer dingen op hun plek vallen. Je hebt heel wat collega’s waar je op kunt terugvallen. Er is altijd back-up via de portofoon. Vragen stellen wordt aangemoedigd. En je moet je er ook voor inzetten. Je moet studeren en je flink inlezen. We hebben een intern opleidingssysteem. Onze fabriek is opgedeeld in diverse blokken. Die moet je stuk voor stuk helemaal leren kennen en voor elk blok krijg je maximaal anderhalf jaar om daarop te studeren en je brevet te halen, sneller mag natuurlijk ook.”

Ben je helemaal uitgeleerd als je al je brevetten hebt?

“Er zijn doorgroeimogelijkheden. Je kunt blijven werken als buitenoperator, maar je mag met je brevetten op zak ook aan de slag als Paneloperator en kijken of dat wat voor je is. Van daaruit kun je, als je inzet toont en kansen grijpt uitgroeien naar hoofdoperator of ploegbaas.”

Hoe vind je het om in ploegen te werken?

“Als je in de ploegen werkt, heb je veel vrije tijd. Ik ken het van thuis want mijn vader werkte ook in ploegen en als kind was er veel tijd om samen iets te doen. Daar heb ik hele warme herinneringen aan. Zo wil ik er ook zijn voor mijn kinderen. Ik kan ze makkelijk ophalen uit school of juist naar school brengen. Je kunt niet elke zaterdag zelf voetballen, maar je bent er wel veel meer voor je gezin. Dat vind ik waardevol. Op dit moment zit ik op een mooi project waardoor ik even niet in de ploegen werk en ik mis het echt.”

Je kwam hier onder andere omdat je graag meer samen wilde werken. Bevalt het sociale aspect van Zeeland Refinery je?

“Iedereen begroet elkaar hier. Het is relatief klein, dus je hebt met iedereen wel eens koffie gedronken of samengewerkt. Dat gevoel van ‘we doen het samen’ spreekt me zeer aan. We hebben een bijzonder actieve PV voor het personeel, maar ook naar de gezinnen toe. Er is voor kinderen van alles te doen zoals een jaarlijks Sinterklaasfeest of een leuk activiteitenweekend en je merkt ook dat ze goed kijken naar activiteiten voor verschillende leeftijden. En er zit veel afwisseling in: ik kan me een barbecueworkshop herinneren, maar we doen ook vaak wat sportiefs of we gaan naar een voorstelling. Dat doen we dan trouwens ook echt samen als één club. Met z’n allen in de bus. Iedereen uit alle lagen en afdelingen van de organisatie door elkaar. Dat doet veel voor het teamgevoel en het is heel laagdrempelig. Ik heb veel bedrijven gezien en dat ben ik niet veel tegengekomen.”