Zoek

Fire & Safety Inspector Joram Bassie: “veiligheid is de rode draad die door je dagelijkse werkzaamheden loopt."

Hoe ben je bij Zeeland Refinery terecht gekomen?

“Ik werkte bij Veiligheidsregio Zeeland, in de uitrukdienst en ademluchtwerkplaats. Ik was niet dringend op zoek naar wat anders, ik had het nog naar mijn zin en was bezig met diverse opleidingen als bevelvoerder, brandweerchauffeur en brandweerinstructeur. Er werd echter ook tegen me gezegd dat er niet veel groei meer in de functie zat. Op dat moment tipte mijn schoonvader, die al heel lang bij ZR werkte, mij dat er hier een vacature was. In mijn opleiding tot instructeur zat ik met mensen in de klas die hier al werkten en dat leek mij ook wel wat.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Elke dienst is weer anders, dat maakt het leuk. Een ochtenddienst is anders dan een middagdienst, een nachtdienst is ook weer heel anders. Of de dienst doordeweeks is of in het weekend, daar zit enorm veel verschil in. De B-shift, waar ik in zit, heeft als specialisme het beheer van de voertuigen en containers. Wij zorgen ervoor dat het allemaal paraat is en blijft. We zien erop toe dat de middelen die we hebben goed onderhouden blijven en dat wij onszelf ook goed onderhouden op het gebied van kennis en kunde, technieken en tactieken. Daarnaast zorgen wij dat al onze collega’s, van Offsites onder andere, getraind blijven.”

Welk deel van jouw werkzaamheden bestaat uit trainingen?

“Een behoorlijk deel, ik denk dat we makkelijk aan de dertig procent komen. Nieuwe collega’s van Offsites worden bijvoorbeeld een week lang getraind door ons, maar we geven ook trainingen kleine blusmiddelen voor dagdienstpersoneel of het gebruik van vluchtmaskers. Wij geven daarnaast les aan de bevelvoerders van de Veiligheidsregio. Dan hebben we onze eigen trainingen nog, voor onszelf. We hebben een keer getraind in Frankrijk, op een voormalige raffinaderij omgebouwd tot trainingscentrum. Daar hebben we met ons eigen blusmiddel, schuim, een groter incident mogen aanpakken en daardoor krijg je echt vertrouwen in de kennis en middelen die we hier hebben.”

Wat betekent veiligheid voor jou?

“Veiligheid is de rode draad die door je dagelijkse werkzaamheden loopt. Je moet jezelf er elke keer bewust van maken. Jezelf afvragen, is het wel verstandig hoe we nu bezig zijn? Wij moeten altijd onze risico’s afwegen tegen het resultaat dat we willen behalen. Je eigen veiligheid gaat te allen tijden voor. Als we het resultaat niet op een veilige manier kunnen behalen, beginnen we er niet aan. Er zijn heel veel procedures en er is heel veel afgedekt, ook het gebruik van PBM’s, je collega’s eraan herinneren dat ze hun bril of helm niet vergeten, maar er blijft een menselijk aspect.”

Wat maakt Fire & Safety zo’n bijzondere afdeling?

“Ik zeg altijd: als je bij de brandweer zit, heb je een bepaald virus waar je mee besmet bent, het brandweervirus. Soms heb je aan een blik voldoende aan elkaar als het er echt om spant. Dat zijn de momenten waar we voor trainen. Iedereen is er eigenlijk altijd op berekend dat er iets kan gebeuren. Als het dan gebeurt, staat iedereen op scherp. Dat is de sfeer die heerst. Op de afdeling, maar eigenlijk in de hele organisatie. Iedereen heeft het beste met het bedrijf voor. Dat vind ik altijd mooi om te zien.”