Search
Marthijn, Planning & Programming Engineer

"We worden gestimuleerd om constant net een stapje verder te gaan, daardoor ontwikkel je jezelf snel."

Hoe ben jij bij Zeeland Refinery terecht gekomen?

“Ik heb eerst hbo chemische procestechnologie gestudeerd aan Avans Hogeschool in Breda. Daarna Chemical & Process Technology op de TU Eindhoven, een pre-master en een master. Na mijn afstuderen heb ik eerst gewerkt bij een andere organisatie, als projectleider in het team dat in bestaande installaties nieuwe producten probeert te ontwikkelen. Ik had nog niet van Zeeland Refinery gehoord, maar leerde het bedrijf kennen op een carrièrebeurs en heb toen een open sollicitatie gestuurd.”

Hoe zou jij Zeeland Refinery als werkgever omschrijven aan anderen?

“Best informeel, maar wel resultaatgericht. Er wordt hard en serieus gewerkt. We worden gestimuleerd om constant net een stapje verder te gaan en verder te denken, het energieverbruik moet bijvoorbeeld altijd geoptimaliseerd geworden. Daardoor ontwikkel je jezelf snel. Na een jaar bij Zeeland Refinery merkte ik dat ik flinke stappen had gezet. Iemand die ervan houdt om uitgedaagd te worden, is hier honderd procent op z’n plek. De organisatie heeft wel een hiërarchie, maar je loopt makkelijk bij je leidinggevenden naar binnen en je wordt er niet nerveus van als zij bij jou binnenlopen. En je mag fouten maken, als je ze maar oplost.”

Wat doet een Planning & Programming Engineer?

“Deze functie bestaat eigenlijk niet echt bij andere raffinaderijen. Dit komt doordat Zeeland Refinery een joint venture is met twee aandeelhouders. Het is een functie waarin je je, samen met de aandeelhouders, bezighoudt met de techno-economische optimalisatie van de raffinaderij. Planning en Programming Engineers beheren de feed- en productrechten per aandeelhouder en zorgen ervoor dat hun maandprogramma’s in het echt uitgevoerd kunnen worden.”

Hoe ziet de werkdag van een Planning & Programming Engineer eruit?

“Planning & Programming Engineers hebben eigenlijk twee verschillende functies die maandelijks gewisseld worden, dus het ligt eraan welke functie je hebt. De ene maand houd je je overwegend bezig met de productieprogramma’s van de huidige maand. De maand erna kijk je vooral naar het verschil tussen programma en realiteit van vorige maand, en beginnen we ook al met het plannen van de volgende maand.”

Wat maakt iemand een goede Planning & Programming Engineer?

“Oog voor detail hebben en accuraat zijn is heel belangrijk. En je moet communicatief vaardig zijn, kunnen onderbouwen wat je doet. We hebben dagelijks contact met onze aandeelhouders, zowel per mail als via Teams. Zij hebben meestal vragen over data, vragen over veranderingen in het komende maandprogramma, of die wel of niet mogelijk zijn. En over het verschil tussen model en realiteit van de afgelopen maand, waar dat door komt. Die vragen beantwoorden wij.”